Verliesverwerking

Iedereen krijgt in het leven te maken met verlieservaringen. En iedereen gaat daar op zijn eigen unieke manier mee om. Een verlieservaring kan zo heftig zijn dat je merkt dat het na een periode van verdriet, boosheid, onmacht en wellicht schuldgevoelens toch niet lukt om weer de draad op te pakken. De felste emoties zijn weliswaar wat afgevlakt, maar het lukt toch niet goed om weer echt te genieten, nieuwe initiatieven te ontwikkelen, weer enthousiasme te voelen. Wellicht blijven er gevoelens van leegte, somberheid. Onverwerkt verlies kan leiden tot depressie.

Afhankelijk van het soort verlies leeft de omgeving een tijdje mee. Wanneer een kind is overleden kunnen de ouders op meer medeleven rekenen dan wanneer een van de oude ouders is overleden. Wanneer een van je naaste familieleden door een ernstig ongeval of misschien zelfs door een misdrijf is overleden is de schok ook in de omgeving groot. Wanneer je bent ontslagen, gescheiden of je hebt een miskraam gehad is het medeleven doorgaans van kortere duur. En wanneer je kaal wordt op je 30e moet je als man niet zeuren. Terwijl dat voor jou wellicht zo’n heftige verlieservaring is dat je dit moeilijk kunt verwerken.

Bij rouw-en verliesverwerking zijn niet de feitelijke gebeurtenissen maatgevend. Het gaat om jouw persoonlijke reactie, ervaring, vaardigheden en sociale steun die bepalen of je een verlies kunt verwerken of dat je erin vastloopt. Wanneer je je onbegrepen en weinig of niet gesteund voelt kun je enorme eenzaamheid gaan ervaren, andere relaties kunnen onder druk komen te staan. Dit kan op zichzelf een nieuwe bron van stress zijn omdat er angst ontstaat voor nog meer verlies. Wellicht waren er al spanningen voor de verlieservaring en was dit de trigger waardoor het teveel werd.

EFT helpt snel en effectief om alle emoties rond verlies te verwerken en de ervaring een andere betekenis te geven zodat je echt verder kunt.

© 2024 EFT Online | Thema: Storto by CrestaProject WordPress Themes.